12 juni 2018
0 Reactie(s)

12 juni 2018

Onze voeten

Hoewel ze het verst verwijderd zijn van ons lichaam, spelen ze een belangrijke rol in onze houdingsgewoonten, en dus ook in onze ademhalingspatronen. Hier is een deel van mijn workshop voor Pilates-leraren, die gericht is op het werken aan de voeten.

Tijdens het werken met onze cliënten hebben we het vaak zo druk met de kern, de rug en de ledematen, dat we vergeten naar de voeten te kijken. Maar hoe mensen zichzelf op de voeten dragen, zal van grote invloed zijn op hoe ze de rest van hun lichaam uitlijnen, en vice versa. De plaatsing van het bekken op de benen, de verlenging van de centrale as, het balanceren van het hoofd op de wervelkolom, het zal allemaal terug te vinden zijn in de manier waarop we op onze voeten staan. Een verlaagde voetboog is vaak te beïnvloeden door simpelweg de middenas te verlengen.

Het verhogen van het voetbewustzijn van de cliënt kan grote verschillen blijken te maken in hoe zij zichzelf door het leven leiden. Bij problemen aan de voeten zien we onze cliënten vaak terugkomen van de podotherapeut met nieuwe inlegzolen, maar zonder oefeningen.

Hoe kunnen wij als pilatesleraren onze klanten aanmoedigen om hun sokken uit te doen, en hen geïnteresseerd te krijgen in hun voeten?

Nou, dat is makkelijk: laat ze het verschil ervaren! Train eerst met één voet en laat ze staan, lopen, balanceren en het verschil ervaren.

Terwijl je met het gevoel werkt, blijkt het gebruik van pops erg nuttig te zijn. Ik heb een reeks verschillende ballen, de Pilates-voetcorrector, teencorrector, elastische banden en de Mini’s. Door met de Mini’s te werken heb je een speels hulpmiddel in handen, dat de zintuigen wakker maakt en de gevoeligheid voor houding en balans vergroot. Balans is erg belangrijk voor uw klanten, vooral naarmate ze ouder worden. Een slecht evenwicht kan leiden tot veel problemen en levensgevaarlijke verwondingen (een gebroken heup!). In elke les zouden er enkele evenwichtsoefeningen moeten zijn. Ook moet de cliënt het belang van goede evenwichtsvaardigheden mee naar huis nemen en evenwichtsmomenten toevoegen aan hun dagelijkse levensgewoonten.

Goede gewoonte; begin je workout met een (korte) voetmassage, waarbij de gewrichten en spieren daar losser worden.

De Mini’s kunnen hier handig voor zijn, ze zijn relatief goedkoop en makkelijk mee te nemen!

Leila Kester

Leila Kester

Experienced Pilates/Body Conditioning Teacher

0 Reactie(s)

Loading

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Workshops April 20th

Abs for Dancers, Why and How

Expect to learn a wide variety of abdominal exercises that will relate to breath, posture, stability, and will prioritise well balanced full body movement.
Exercises that translate well to dancing, and are helpful to support full movement of the spine.

Pin It on Pinterest

Share This